Zonnige appeltaart

Wat is het toch fijn om de lente overal om je heen te voelen. De zon schijnt als een tierelier en de plantjes groeien zo snel dat je het bijna met het blote oog kan waarnemen. De eerste lentebuien hebben we inmiddels achter de rug. Alles ruikt dan zo heerlijk fris buiten. Ik hou er van. Ben je iemand die liever altijd zon heeft? dan kan ik je deze taart warm aanbevelen. Toen ik deze taart bakte moést ik echt een tweede stuk nemen. Vandaag deel ik dus mijn recept met jullie voor een taart waar je gegarandeerd vrolijk van word.

Het is een appeltaart (zoals je wel raadt uit de titel), maar een stuk lichter en frisser door de citroen-kwark laag. In de bodem zitten walnoten die voor een beetje robuustheid zorgen. Andere noten kun je ook prima gebruiken, wat dacht je van hazelnoten bijvoorbeeld? Ik laat het helemaal aan jullie over, ten slotte is experimenteren en nieuwe smaken ontdekken wat koken zo leuk maakt.

Nodig voor 1 taartje

Bodem:

  • 100 g havermout
  • 30 g walnoten
  • 30 g volkorenmeel
  • 30 g suiker
  • zout
  • 75 g koude boter

Vulling:

  • 2 flinke jonagold appels
  • sap van ½ kleine citroen (een flinke scheut is ook goed)
  • zest van 1 kleine citroen (of een halve grote)
  • 1 tl kaneel
  • 4 el suiker
  • 4 tl maïzena
  • 150 g volle kwark
  • 2 flinke eieren
  • Abrikozenjam om over te strijken als hij uit de oven komt

Bereiding

  1. Begin met de bodem. Dat is heel simpel, je doet gewoon alle ingrediënten, behalve de boter, in de keukenmachine (of andere mixer) en maalt tot een fijn poeder.Snij de boter in kleine blokjes en wrijf het met je handen door het meel. Dit kun je het beste in een ruime kom doen. Als je een bal kan vormen wikkel je het deeg in plasticfolie of bijenwasdoek en leg je het voor een half uurtje te rusten in de koelkast.
  2. Dan is het nu tijd voor de vulling. Schil de appels en snij in kwartjes, deze kwartjes kun je dan makkelijk in halvemaantjes snijden. Hoe dunner, hoe beter. Stop de plakjes appel in een kom (je kan je oude kom nog gebruiken waar je het deeg in hebt gemaakt). Doe het sap van de citroen, zest en kaneel bij de appel. Meng het goed door zodat alles een laagje van citroen en kaneel heeft. Kluts in een andere kom de kwark met suiker en ei. Als dit een lobbig beslagje vormt mag de maïzena erbij. Zeef heel voorzichtig de maïzena terwijl je blijft roeren. Maïzena wil graag klonteren, maar dat is nou juist wat wij niet willen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een springvorm van ongeveer 24 cm met bakpapier. Vet de randen in met boter en bestuif met meel.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het over de springvorm. Als het moeilijk gaat kun je een plasticje gebruiken om het deeg mee in de vorm te duwen. Je handen met wat olie insmeren werkt ook. De deeg laag is vrij dun met een klein randje, geen zorgen het is precies hoog genoeg. Bestuif de bodem met wat meel, dit kan het extra vocht van de appels mooi opzuigen.
  5. Verdeel de appels gelijkmatig over de bodem en giet hier je beslag overheen. Zorg dat elk hoekje en gaatje gevuld is.
  6. Bak de taart voor 45 minuten. Wanneer hij uit de oven komt kun je hem nog voorzichtig insmeren met abrikozenjam, dan gaat hij prachtig glanzen. Voor het serveren van deze taart zou ik een uurtje of 2 wachten, een hele dag is nog beter omdat hij dan nog steviger is.

Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: