Wat je kunt doen met…Goudsbloem

Wie kent ze niet? Deze felgekleurde rakkers die in de nazomer als paddestoelen uit de grond schieten zijn een lust voor het oog. Buiten hun decoratieve waarde voor je tuintje zijn er talloze mogelijkheden om van de goudsbloem gebruik te maken, in dit stuk laat ik je meer kennismaken met mijn favoriete gebruiken voor goudsbloem.

De Latijnse naam van goudsbloem is calendula officinalis, het woord calendula is te herleiden tot kalender, omdat de plant het hele jaar bloeit. Officinalis is een benaming die je aantreft bij andere geneeskrachtige planten (bijvoorbeeld lavendula officinalis en rosmarinus officinalis). Zoals je straks wel zult lezen is deze zonaanbidder inderdaad geneeskrachtig op veel verschillende vlakken, waaronder de huid, spijsvertering en mondholte. De verse bloemen zijn ook heerlijk in salades of ter decoratie op een taart, zoals je hier boven kunt zien.

Calendula als pleisterplant

Misschien dat je, net als ik, herinneringen hebt aan goudsbloem zalf van toen je nog een kind was. Mijn moeder smeerde het altijd op als ik een schaafwond had of als ik last had van droge plekken op mijn huid. Kleine kinderen kunnen goudsbloem zeer goed verdragen omdat ze een vriendelijk kruid voor de huid is. De zalf kun je niet alleen voor kleine wondjes gebruiken, schrale handen met gebarsten huid zijn ook erg gebaat bij een zalfje van goudsbloemen. Het vet in de zalf brengt een beschermend laagje aan zodat de huid geen onnodig vocht verliest doormiddel van verdamping, de goudsbloem verzorgd de huid en stimuleert het eigen herstelproces van cellen. Wat ook nog eens een voordeel is, is dat goudsbloem een antibacteriële werking heeft, ontstekingen worden dus snel de kop ingedrukt. Soms kom je ook litteken crème tegen met goudsbloem extract, met name brandwonden en littekens door acné zijn goed te behandelen met goudsbloem zalf. Zo zie je dat deze schone bloem een voor veel doeleindes toegepast kan worden, en dit is alleen nog maar de huid!

Gebruik van goudsbloem op de huid:

  • Voor een schrale en droge huid
  • Winterhanden
  • Schaafwonden, kloofjes en snijwondjes
  • In gezichtsverzorging voor de gevoelige en droge huid
  • Bij brandwondjes (bij ernstige gevallen altijd meteen naar de huisarts!)
  • Ter ondersteuning bij het behandelen van littekens

Wil je zelf goudsbloem olie maken? Klik HIER.

Menstruatieklachten?

Elke vrouw kent denk ik wel de ongemakken die ongesteld worden met zich mee brengt, zeker op drukke dagen kan menstruatie echt een doorn in het oog zijn. Soms zijn menstruatieklachten zo buitenproportioneel dat het je degelijks functioneren in de weg zit, als je niet meer normaal de dag kunt doorkomen omdat je buik bezwijkt onder de krampen is het tijd om daar iets aan te doen.

Goudsbloemen thee kan helpen om de krampen te verlichten of juist wanneer je ongesteldheid onregelmatig is. Het is aan te raden om per dag ongeveer 3 kopjes thee te drinken als het doelmatig wil inzetten. Goudsbloem veilig voor de meeste mensen, maar er bestaat een kans dat je een allergische reactie krijgt als je een allergie voor planten uit de composieten familie hebt. Ook moet je voorzichtig zijn als je borstvoeding geeft of zwanger bent omdat goudsbloem zogenoemde fyto-oestrogenen bevat, dat zijn stoffen die de effecten van hormonen in je lichaam nabootsen. Door deze fyto-oestrogenen zijn deze prachtige bloemetjes zo behulpzaam bij menstruatieklachten.

Deze thee is erg geschikt voor na het eten om de spijsvertering te stimuleren en ter ondersteuning van de maag. Als je vaak last hebt van je maag kan deze thee verlichting brengen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: