Wat eten elfen?

Al sinds ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door wat verschillende mensen eten. De vele kleurrijke culturen die allemaal hun eigen keukens hebben inspireren me vaak als ik zelf in mijn keukentje aan het brouwen ben. Italiaans is toch wel mijn favoriet moet ik zeggen, al zijn er in de Italiaanse keuken heel wat regionale verschillen. Iedereen kan zich wel een iconisch Italiaans gerecht voorhalen zoals risotto met paddenstoelen, zet er een mandje brood en een schaaltje olijfolie bij en je innerlijke Italiaan is weer tevredengesteld. Als dessert neem je natuurlijk wat tiramisu of affogato. Ook een limoncellotje mag niet ontbreken. Typisch Italiaans.

Maar hoe stel je een keuken voor van een mythisch volk waarvan bijna iedereen denkt dat ze niet bestaan? Kleine kinderen zijn gek op verhalen over deze wezens, en om eerlijk te zijn ben ik dat ook. Ik heb het natuurlijk over elfen! Wat kook je als je Elfs wil koken? Waarschijnlijk eten elfen veel verse noten en vruchten, of kwarteleitjes en honingraten. In ieder geval voedsel wat groeit en voorkomt in bosachtige plekken. Ik vermoed dat elfen heerlijk kunnen koken, al kan ik daar geen navraag naar doen. Wel zijn er een aantal bronnen waar we kunnen lezen over elfenvoedsel.

Elfenvoedsel uit Tolkiens werk

In de boeken In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien wordt gesproken van lembas brood. Dit brood is erg waardevol en smakelijk, het kan zelfs een gulzige hobbit voldaan te laten voelen. Na een lange dag rondreizen vult lembas brood de lege maag van een hongerige reiziger, een klein hapje is al genoeg. Van binnen is het brood roomkleurig en zacht, van buiten is het lichtbruin gebakken.  In de taal van de grijze elfen (Sindar) betekent het weggebrood, het werd zo genoemd omdat het lang goed blijft op reis. De koeken zitten in mooi groen blad ingepakt. Oorspronkelijk was lembas een geschenk dat alleen door een elfenkoningin gegeven kon worden, dit zien we ook bij In de ban van de ring, hier wordt het brood door Galadriel geschonken aan Frodo. Als we een paar duizend jaar terug gaan zien we dat koningin Melian dit brood aan Beleg sterkeboog schenkt voor hij op zoek gaat naar Túrin. Dit vindt plaats in de eerste era, lang voor het einde van de derde era waar Inde ban van de ring zich afspeelt.

Voor de mensen die de boeken van In de ban van de ring hebben gelezen zal miruvor waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen. Miruvor is een kleurloze drank die qua viscositeit op water lijkt. Het verschil zit hem echter in het verwarmende en kracht gevende effect van de drank. Ook wordt het beschreven als aangenaam geurig. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het een soort elfenlikeur is. Volgens J.R.R. Tolkien was miruvor de drank van de Valar, een soort goden die samen Midden-Aarde vormde.

Sprookjes

In veel Engelse sprookjes zien we een heel ander soort elfenvoedsel. In tegenstelling tot het elfenvoedsel uit Tolkiens werk is het eten uit elfenland zeer schadelijk voor stervelingen. Mensen die het feeënrijk binnen struinen en daar van elfenvoedsel proeven worden voor altijd in het elfenrijk gevangen gehouden. Dit is niet omdat de elfen allemaal boosaardig zijn. Elfen hebben kennis van magie en krachten die bovenmenselijk zijn. Als mens hoor je je daarbuiten te houden, door te proeven van iets wat magische eigenschappen heeft raak je een stukje menselijkheid kwijt. De wetten in het feeënrijk zijn onverbiddelijk, zelfs als je per ongeluk elfenvoedsel eet ben je gedoemd altijd in feeënland te verblijven.

Naast dat elfenvoedsel niet voor stervelingen is, heeft het ook de eigenschap betoverd te zijn. Zo kan een heerlijke appel opeens een giftige zwam blijken te zijn terwijl je erop kauwt. Feeënvoedsel kan er waanzinnig lekker uitzien, maar pas op, niks is wat het lijkt met elfen!

Project!

Maar genoeg van wat anderen schrijven en zeggen. De komende tijd zal ik proberen in kaart te brengen wat nou typisch elfenvoedsel is. Elke week zal ik een recept met jullie delen met een korte beschrijving van de achtergrond of afkomst. Denk hierbij aan het beroemde Lembas brood uit Tolkiens boeken of vlierbloesem cake. Ik heb heel wat in petto voor jullie.

Wat versta ik zelf onder elfenvoedsel? Naar mijn idee is dat elegant eten met veel vers fruit en wilde bloemen. Ook denk ik dat elfen erg weg zijn van honing en paddenstoelen. Alles wat in het wild verzameld kan worden is voor de elfen binnen handbereik, het bos is hun voorraadkast! In het wild kom je ook dieren tegen die kunnen voorzien in voeding, zoals de kwartel, waarvan de eitjes heel klein en verfijnd zijn. Ook bosgeiten kunnen de elfen voorzien van melk wanneer de geit die bereid is af te staan. Omdat elfen zo’n nauwe band met de natuur hebben zie ik het niet voor me dat ze een ander levend wezen doden om het vervolgens doodleuk boven een vuur te roosteren en op te smikkelen. Dat is dan weer typisch iets voor mensen. En dwergen. Heb jij een leuk idee over wat er in de elfenkeukens bekokstoofd wordt? Laat dan zeker even een reactie achter, alle tips zijn welkom.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: