vlierbloesem

Ik zie de vlier altijd voor me als gebogen oud omaatje dat met een mand kruiden aan het plukken is in het bos. Help haar een handje en ze beloont je met wijsheid. Wie onbeleefd is zal echter voortdurend ongeluk ervaren. Over de vlier gaan veel verhalen rond, allemaal zitten ze vol magie en wijze lessen. De vlier is een echte feeënboom die veel gebruikt werd voor heilzame gerechten en drankjes.

Werkzaamheid

Vlierbloesem thee is bijzonder geschikt wanneer je last hebt van een griepje, verkoudheid of koorts. De zweetdrijvende werking en antibacteriële eigenschappen zijn hieraan te danken, ook is vlierbloesem ontstekingsremmend en het verzacht de luchtwegen. Heb je een beetje last van hooikoorts? Dan is de vlier ook echt een plant voor jou. In combinatie met goudsbloem en kamille is dit een krachtmiddel voor je immuunsysteem. Je wordt er niet zo vitaal van als de eeuwig jonge elfen, maar alle beetjes helpen moet je maar denken. Van de jonge bloemschermen kun je ook verrukkelijke beignets maken, frituur ze in een beslagje en je hebt een lekkernij die met oliebollen kan wedijveren. Niet zo’n fan van de frituurpan? Limonade is ook lekker! De vlierbloesem zorgt voor een hele frisse en lichte smaak. Ideaal voor in de zomer.

De bessen

Overigens zijn vlierbessen ook een heel goed middel om aan thee toe te voegen, die hebben ook nog eens als voordeel dat ze veel vitamine-c bevatten. In vlierbessen zit wel het giftige stofje sambunigrine, dit wordt onschadelijk als de bessen even gekookt worden.Lekker is een combinatie van vlierbes met gedroogde appelschilletjes, citroenschil en kaneel. Vroeger werd vlier ook nog vaak aan wijn toegevoegd en werd er jam van gemaakt. De bessen zelf smaken erg zuur, dus als je dit van plan bent zou ik het combineren met bijvoorbeeld kruisbes en braam (die ook laat vrucht dragen). De wijn zou tegen jicht helpen, maar aangezien ze vroeger (tijdens de middeleeuwen) meer wijn dronken dan water betwijfel ik of het echt gezond voor de gewrichten was. Ze geloofde ook dat vlier beschermde tegen slechte geesten. In het volgende stukje lees je meer over alle bijgeloof dat rond de vlier hangt.

Bijgeloof en dat soort onzin (grapje)

Vroeger, toen men nog bang was voor heksen en toverkollen, was de vlier een boom om respect voor te hebben. In de oude tijd voor de komst van kastelen met slotgrachten verbonden de oude Germanen haar met Hel, de godin van de onderwereld. Later werd Hel verchristelijkt tot vrouw Holle, van wie we allemaal het sprookje kennen. Of je het nou leuk vond of niet, de vlier was er, ze gaat en staat waar ze blieft. Zelfs in schimmige hoekjes en oude dakgoten wil de vlier zich nog weleens vestiggen. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat spreeuwen en andere vogels ze graag opsnaaien en her en der uitpoepen.

Helaas voor de mensen die een vlier in de tuin hadden en er vanaf wilde; angst voor boze geesten belette de slimme man het omhakken van de vlier. Ten tijde van kastelen en slotgrachten geloofde men namelijk dat heksen zich in een vlier konden veranderen en dat ze boze geesten zou afsturen op de ongelukkige ziel die zo dom was de vlier te storen. Ander bijgeloof verhaalt van mensen die een vlier JUIST naast hun huis plantte, dit deden ze zodat de vlier boze geesten zou aantrekken die anders misschien op het huis zouden afkomen. Onder natuurminnende lieden wordt gezegd dat de vlier een poort is naar het elfenrijk. Hoe je het ook wendt of keert, de vlier is fier.

Volledige naam: Sambucus nigra

Periode van bloei: Mei/Juni

Copycat: peterselievlier (Sambucus nigra var. laciniata)met ingesneden blad, trosvlier  (Sambucus racemosa) heeft pluimen in plaats van schermen, kruidvlier (Sambucus ebulus) is super giftig en te herkennen aan dat hij zeldzaam is en een stuk kleiner (60-150 cm).

Recepten met Vlierbloesem

Vlierbloesem siroop

Benodigdheden

 • 5 mooie schermen van de vlier
 • 350 ml water
 • 200 g (gelei) suiker
 • 1/2 citroen
 • Een schone fles
 • Een schone pot
 • Een neteldoek of dunne theedoek, ook schoon
 • een zeef of trechter om het neteldoek in te hangen

Bereiding

Het is werkelijk kinderlijk eenvoudig. Los de (geleisuiker) op in water door ze samen op een laag vuurtje te zetten. Ondertussen kun je de bloemschermen goed schoenmaken, soms zitten er namelijk beestjes in. Leg de trossen in een afsluitbare pot. Snij de citroen in plakjes en leg deze op de vlierbloesem. Druk alles een beetje aan en giet de hete siroop over de bloemen en citroen. Zorg dat alles goed onderstaat en draai de pot dicht. Deze mag een nachtje marineren op kamertemperatuur. De volgende dag kun je het siroopje door een theedoek of neteldoek zeven en in een fles gieten. Zelf gebruik ik hier graag oude tomatensaus flessen voor. En voila, deze limonade is zeker twee weken houdbaar in de koelkast.

Tip: sprenkel wat over je yoghurt of havermout. Het combineert ook goed met aardbeien, bosbessen en nectarines. Ik hoop zo dat je het probeert, de lichte smaak is haast betoverend.

Lichte amandelcake met een vleugje vlierbloesem

Ingrediënten

 • 100 g amandelmeel
 • 100 g volkoren speltmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 50 g suiker
 • 30 g olie (3 el olie)
 • 3 eieren
 • 150 ml vlierbloesem siroop (of 60 g suiker en 90 ml water of thee)

Voor de afwerking

 • Blauwe bessen, nectarine stukjes, frambozen of ander zomerfruit
 • Vlierbloesem siroop om over te sprinkelen als hij uit de oven komt

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 °c en vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier.
 2. Kluts de eieren met de siroop en de olie tot hij licht schuimig is.
 3. In een andere kom meng je het amandelmeel, speltmeel, bakpoeder, zout en suiker. Om klontjes te voorkomen is het handig op een garde te gebruiken.
 4. Spatel het meel door het natte beslagje en giet het beslag in de cakevorm. Het hoort enigszins vloeibaar te zijn, dus maak je geen zorgen als je denkt dat er iets niet goed is gegaan. versier de cake met fruit. 
 5. Schuif de cake in de oven en haal hem er na 50 minuten uit.
 6. Besprenkel meteen met vlierbloesem siroop als hij nog dampend warm is.
 7. Laat afkoelen voor je hem aansnijdt.

Hhhmm…ik heb er trek van gekregen, hopelijk jij ook. veel kookplezier!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: