Smeuïge kruidcake met appelmoes

Cake blijft toch een van de meest eenvoudige en leuke dingen om zelf te bakken. Ik snap ook niet dat sommige mensen cake kant-en-klaar uit de winkel kopen, terwijl het zo simpel is dat je dit ook door je nichtje van vijf jaar kan laten maken. En dan de geur van cake…daar word je gewoon even intens gelukkig van, zelfs al heb je een rotdag en zit het allemaal even niet mee. Er is altijd nog cake.

Deze cake is echt het ultieme comfortfood voor wie zichzelf eens wil trakteren op een flink stuk troost-voer. De smaak is zacht en zoetig als wortelcake en heeft ook wel wat van ontbijtkoek. Zeker als je roggemeel gebruikt krijgt hij een hele kruidige smaak. De gember en anijs werken verwarmend en halen de zoetheid omhoog zodat er verder relatief weinig suiker in gaat. Natuurlijk zijn appelstroop en appelmoes wel degelijk krachtige zoetstoffen, maar gelukkig bevatten deze nog andere stoffen zoals voedingsvezel (wat goed is voor je darmbacteriën en dus een goede stoelgang) en mineralen (vooral ijzer). Daarnaast is dit ook gewoon een handig recept om appelmoes op te maken zodat hij niet ergens achter in de koelkast beland om vervolgens een fraai blauw kraagje te krijgen.

Ingrediënten voor 1 cake

  • 2 el havermout
  • 150 g volkorenmeel (van rogge of tarwe)
  • 1 tl anijspoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • beetje zout
  • 100 g rozijnen, zaden noten en pitten
  • 250 g appelmoes
  • 2 el appelstroop
  • 3 eieren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een cakeblik in met wat olie en bekleed met een stukje bakpapier,
  2. Zoals bij veel cake’s worden ook in dit recept de droge ingrediënten eerst gemengd voor we ze bij de natte ingrediënten doen. Dat betekend dus dat je zonder moeilijk doen de meel, maïzena, havermout, kruiden, rijsmiddelen, zout en rozijnen/pitten in een schaal mikt om even grondig door te roeren.
  3. In een andere schaal voor de natte ingrediënten mix je de appelmoes, eieren en appelstroop. Zo simpel is het. Nu spatel je voorzichtig de droge ingrediënten bij de natte, zorg dat je niet te veel roert anders word je cake minder luchtig en zacht.
  4. Schep het beslag met de spatel in een cakevorm. Zorg dat het gelijkmatig verdeeld is en tik het blik een aantal keer op het aanrecht tegen luchtelletjes. Nu kan deze smakelijke rakker voor ongeveer 40 minuten de oven in tot hij bruin en stevig is. Als je een wat kleinere cakevorm gebruikt kan het zijn dat hij iets langer nodig heeft (hooguit een minuut of 10).
  5. Hij is erg lekker om warm te eten. Zomaar een tip 😉

Eet smakelijk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: