Machtige walnotentaart

Inmiddels is het even geleden dat er voor het laatst een recept is verschenen. Mijn oprechte excuses daarvoor. De laatste tijd had ik het nogal druk met werk en ben ik tegelijk veel bezig met mezelf als kok te verbeteren. Dat houd wel in dat er heel wat lekkere receptjes aankomen! Te beginnen met deze goddelijke notentaart. Ik denk dat dit écht de meest bombastische taart is die ik ooit gemaakt heb. De smaak lijkt op die van baklava met walnoten, robuust maar botermals van smaak. Door alleen al over de taart te schrijven loopt het water me weer in de mond.

Deze taart is een ode aan mijn lieve moeder, ter ere van wie ik deze taart heb gebakken. Afgelopen week is ze namelijk jarig geweest. Ze was erg bescheiden is haar wensenlijstje, maar gelukkig kon ik haar met deze taart een smakelijke verjaardag geven. Iedereen smulde van deze koninklijke walnotentaart. Het duurde daarna wel even voor iemand trek begon te krijgen in avondeten. Geen taart voor mensen met een zwakke spijsvertering 🙂

Wat ook erg lekker is zijn plakjes banaan op de taart. een dun laagje onder de slagroom zorgt voor een interessante textuur. Hij is dan wel minder lang te bewaren.

Voor een taart voor 8 smulpapen of een dessert voor zeker 10 mensen

  • 120 g walnoten
  • 60 bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 g suiker
  • 5 eieren (alleen de eiwitten)
  • 1 tl vanille extract
  • 180 g boter
  • snufje zout

Dadelcreme

  • 80 g dadels
  • 2 el slagroom
  • een beetje kaneel naar smaak

Garnering

  • 100 g slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • walnoten
  • kaneel

Bereiding:

  • Stop de walnoten met de suiker in de mixer. Maal de walnoten tot het een dik poeder vormt. Als het een beetje smeuïg word is dat prima, dat is gewoon het vet uit de noten dat vrijkomt.
  • Wanner de walnotenspijs klaar is kun je het mengen met de bloem, zout en 
  • bakpoeder. Goed roeren om klontjes te voorkomen. Zet even opzij.
  • Verwarm de boter met de vanille even tot de helft gesmolten is en klop het met de garde tot de boter een dikte van vla heeft.
  • Splits de eiwitten en klop ze schuimig in een brandschone kom. Als er zachte pieken ontstaan is het goed.
  • Verwarm nu de oven voor op 180 °C en vet een ronde bakvorm in van ongeveer 20 cm doorsnee. Leg er een passend bakpapiertje in, anders komt ‘ie er niet meer uit.
  • Spatel het meel door de romige boter. Let op de klontjes. Als alles mooi samenhangend is kun je ½ van de eiwitten voorzichtig door het meelmengsel spatelen. De tweede helft mag er nu ook bij, het is een fragiel schuim, dus roer niet te veel. Schep het in de bakvorm en bak deze taart voor ongeveer 50 minuten op 180°C. Laat hem afkoelen op een rooster en maak ondertussen de dadelcreme.

Dadelcreme:

  • Week de dadels voor een aantal minuten in kokendheet water. Giet het water af als de dadels zacht zijn en pureer ze met de mixer. Doe ook de slagroom en kaneel erbij en zet opzij.
  • Snij de taart horizontaal doormidden en besmeer met de dadelcreme en doe de deksel er weer op. Nu is je taart bijna klaar!

Afwerking:

  • Alleen nog de slagroom. Klop de slagroom met de poedersuiker tot hij wolkig en stijf is. Besmeer de taart en garneer met wat walnootjes en een beetje kaneel zoals je dat zelf mooi vind.

Tadaaa! Lekker smullen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: