Maceraat maken

Maceraat is een aftreksel van planten in olie. Je kunt het voor veel dingen gebruiken zoals in crèmes, zalf, massagebonbons of puur op de huid. De werkzame stoffen worden door de olie opgenomen, zo kun je profiteren van de heilzame werking van kruiden zonder sterk geconcentreerde etherische olie te gebruiken. Het maken van maceraat is heel simpel, je hoeft er bijna niks voor te doen Met een beetje geduld heb je straks een prachtige olie-kruiden cocktail.

Benodigdheden voor maceraat

  • 1 blinkend schone glazen pot
  • Goede koudgeperste biologische olie (zoals olie van amandel, zonnebloem of sesam)
  • Kruiden (zie suggesties onderaan)
  • Trechter
  • Kaasdoek
  • Een donkere fles waar de olie in past

Wat moet je doen?

Vul een schone, goed afgewassen pot met gedroogde of verse kruiden. De kruiden mogen niet hoger komen dan 3/5 van de pot. Giet de olie op de plantdelen tot de pot tot 4/5 gevuld is. Het is belangrijk dat de kruiden flink onder staan omdat de kruiden die boven de olie uitsteken kunnen bederven. Verse planten in maceraat zijn ook gevoeliger voor bederf omdat er meer vocht in zit. Als je een aftreksel wil maken dat langer meegaat kan ik je aanraden om voor gedroogde kruiden te kiezen. 

Laat de pot op een zonnige plek staan (zoals de vensterbank) en schud elke dag. Na twee of drie weken kun je de olie zeven doormiddel van een kaasdoek en een trechter. Giet de olie in een fles van donker glas. Het donkere glas beschermt de olie tegen snelle veroudering. De olie is nu klaar voor gebruik.

Geschikte kruiden voor maceraat

Goudsbloem: Bij een schrale of beschadigde huid. Helpt de huid herstellen en bevorderd de doorbloeding. Zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Sint-janskruid:Kan gebruikt worden voor zeer diverse doeleindes. Bij spierpijn, kleine brandwonden, zonnebrand en reumatische pijn. Voorzichtig als je medicijnen gebruikt, sint-janskruid werkt sterk op de lever.

Lavendel: kalmeert en ontkrampt. Lavendel werkt ook antiseptisch.

Kamille: Werkt goed op de geïrriteerde huid. Kamille verzacht en verzorgd. Deze olie kun je ook voor kinderen en baby’s gebruiken.

Aloë vera: Geschikt voor de vochtarme en gevoelige huid. Aloë verkoeld de huid na zonnebrand.

Andere kruiden die geschikt zijn: Roos, wortel (de wortel), arnica, eucalyptus.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: