Favoriete brownies

Wie van brownies houd moet dit recept echt eens proberen, het is een ware chocoladesensatie. De textuur is luchtig en zacht, maar tegelijkertijd smeuïg en decadent. Je kan de endorfines door je lichaam voelen gieren zodra je een hap neemt!

Dit recept heb ik al heel wat keren gemaakt en nog nooit is het mislukt. Zelfs mijn zusje die in de eerste instantie achterdochtig was naar de courgette die er in gaat is helemaal weg van deze brownie. Je las het goed trouwens, courgette is het ingrediënt wat deze brownie zo heerlijk maakt. Natuurlijk is de cacao de echte hoofdrolspeler, de courgette zou je kunnen zien als een soort underdog. Je merkt niet dat hij er in zit, maar hij zorgt voor een heerlijk mondgevoel. Om de cacao echt tot zijn recht te laten komen zit er stiekem nog wat espresso poeder in. Espressopoeder is een geweldige manier om de smaak van chocolade extra intensiteit te geven, net als kaneel en chilivlokken (wat volgens mij ook best lekker zou zijn door deze brownie). Proef het zelf zou ik zeggen, ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Recept voor 10 flinke stukken

  • 130 g rietsuiker
  • 70 g ahornsiroop
  • 70 g kokosvet (of roomboter)
  • 2 tl gemalen lijnzaad + 6 tl kokend water
  • 150 g courgette
  • 100 g cacao
  • 50 g volkoren meel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl espressopoeder
  • tikkie zout

Chocolade frosting

  • 50 g hele pure chocolade
  • 3 el notenpasta (pinda-, cashew- of amandelpasta zijn heerlijk)
  • 1 tl ahornsiroop

Bereiding

  1. Meng allereerst de gemalen lijnzaad met het kokende water tot een papje, zet het even apart zodat het lekker slijmerig kan worden (ongeveer als de consistentie van ei).
  2. Verwarm dan alvast de oven voor op 180 °c en bekleed een lange cakevorm (30 x 10 cm) met bakpapier. Een vierkante bakvorm is ook goed. 
  3. Doe het meel, cacao, bakpoeder, zout en espresso poeder samen in een kom en roer even stevig door zodat er geen klontjes meer zijn. Het beste kun je een garde gebruiken.
  4. Verwarm ondertussen in een andere kom de kokosvet (of boter) au-bain-marie. Zodra deze gesmolten is mag de suiker en ahornsiroop erbij.
  5. Rasp de courgette met een fijne rasp en voeg het courgette-raspsel bij het kokosvet, de ahornsiroop en de suiker. Als laatste mag het lijnzaad-prutje mee geroerd worden.
  6. Nu heb je dus twee kommen met spul, een droog mengsel en een nat beslag. Deze mogen nu door elkaar geroerd worden. Giet voorzichtig het droge mengsel bij het natte goedje en zorg dat er geen klontjes in komen terwijl je roert.
  7. Giet het mengsel in de bekleedde vorm en bak voor ongeveer 50 minuten in de oven.
  8. Maak ondertussen de frosting. Verwarm de chocolade met de notenpasta en ahornsiroop in een pannetje tot een kleverige massa is ontstaan. Blijf goed roeren om te zorgen dat het niet aanbrandt!
  9. Als de brownie uit de oven komt kun je hem meteen besmeren met frosting, door de warmte verdeelt hij namelijk erg goed. Wacht wel met aansnijden tot hij helemaal is afgekoeld.

bon appétit

Deze post heeft 2 reacties

  1. Duidelijk recept, klinkt heerlijk!!! Ik ga dit zeker uitproberen.

  2. hhhm, ziet er super lekker uit :p

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: