De appels van Idun (met recept)

Deze week staat de appel in de schijnwerpers. Appels zijn mijn favoriete vruchten, met name de verse elstars als ze in het seizoen zijn. We boffen toch maar dat Nederland zoveel appelgaarden heeft. Niet alleen wij mensen genieten graag van een appeltje voor de dorst, ook onze elfenvrinden mogen graag van een appeltje uit het vuistje genieten. Bijna elke cultuur heeft wel een mooi verhaal over de weldadige krachten van de appel. Veel verhalen vertellen over eeuwige jeugd, bovenmenselijke schoonheid of hartstochtelijke liefde. Het was moeilijk kiezen, maar laat ik me voor nu bij het verhaal van Idun en haar gouden appels houden. Een andere keer zal ik misschien schrijven over Avalon, het appeleiland.

Idun

Nu, laat ons beginnen. Wie kent de godin Idun, of iduna?  Laat ik je een hint geven; ze is een belangrijk figuur in de Noorse (en Germaanse) mythologie. Gaat er al een belletje rinkelen? Nee? Ze is een van de minder bekende godinnen, maar daarom niet minder belangrijk. In de Noorse mythologie zijn er twee goden families: de Asen en de Wanen. De Asen zijn hemelgoden, zij hebben ordenende machten en gaan over oorlog, rechtvaardigheid en kunstvormen zoals poëzie. De wanen zijn natuurgoden en gaan over vruchtbaarheid en de cyclussen die plaats vinden op aarden. Ik heb beide godenfamilies onderzocht, en heb niet kunnen terugvinden van welk geslacht ze afkomstig was. Toch wordt ze genoemd als godin in verschillende Noorse verhalen. Idun is de bewaarster van de gouden appels der jeugd. Zij draagt de appels in een kistje van essenhoud, wat in verband staat met Yggdrasil, de levensboom. De Asen eten deze appels om mooi en jeugdig te blijven.

De ontvoering van Idun

Er is een verhaal waarin de goden merken dat ze beginnen te vergrijzen, op dat moment komen ze er achter dat Idun is ontvoerd. Loki, als enige van de goden, blijft zijn jeugdige verschijning behouden. Hij biecht op dat hij Idun heeft misleid zodat de reus Thjazi haar heeft kunnen ontvoeren. Voor Thjazi haar meenam had Loki haar nog een gouden appel ontfutseld. Na meerdere bedreigingen zegt loki toe om haar terug te halen. Hij neemt de vorm aan van een valk met behulp van een mantel die hij leent van Freyja. Als valk begeeft hij zich in Jotunheim, waar Thjazi woont. Daar vindt hij Idun. Om te zorgen dat ze niet opvalt verandert hij haar in een noot en neemt haar mee terug naar Asgard. Thjazi ontdekt al snel dat zijn mooie vouw weg is en veranderd in een arend. Hij vliegt naar Asgard, maar de Asen zien hem al komen en zetten zijn veren in brand zodat hij neerstort. Genadeloos maken ze hem af. Eind goed, al goed.

Appels voor iedereen

Zo belangrijk is hun schoonheid dus voor de goden. Hier op aarden hebben we ook appels, zowel in het wild als gedomesticeerd. Wilde appels zijn veel zuurder en kleiner, maar nog steeds rijk aan vitamines en vezels. In de appelschil zitten ook polyfenolen, dit zijn antioxidanten die cel veroudering tegengaan. Je zou dus kunnen zeggen dat appels ook op ons een verjongende werking hebben. Of je nu menselijk, dierlijk, goddelijk of elfs bent; appels zijn heerlijk en gezond. 

Recept voor Appeltaart Blissballs

Dan nu zal ik een heerlijk recept met jullie delen voor appeltaart blissballs. Gezond en super smakelijk. Deze notenballetjes zijn geïnspireerd op Idun, want zij is natuurlijk de appelgodin, en ze werd veranderd in een noot (walnoot?). Aangezien pecannoten en walnoten aardig prijzig zijn kan ik aanraden om een beetje zuinig aan te doen, al is het misschien moeilijk jezelf te bedwingen wanneer je ze eenmaal geproefd hebt 😉

Nodig voor 7 á 8 balletjes

  • 25 g gedroogde appel
  • 25 g walnoten
  • 1 el havermout
  • 25 g pecannoten
  • 1 el honing
  • mespuntje zout
  • (kaneel als dat nog niet op de appel zit)

Bereiding

  1. Mix eerst de noten, havermout en gedroogde appel tot poeder. Om de appel beter mixbaar te maken kun je ze met je vingers in stukjes breken.
  2. Als het allemaal poederig is doe je het notenmeel in een kommetje en prak je de honing, water en het zout er doorheen. Als het te droog is kun je er een klein beetje water bij doen, laat we zeggen een halve theelepel
  3. Vorm kleine balletjes ter grootte van een muntstuk, als het goed is kan je er ongeveer 7 á 8 uit halen.

Niet zo’n fan van raw notenballetjes? Ik heb ook een heerlijk recept voor een gouden appeltaart op mijn blog staan. Klik hier.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: