Citroen maanzaad cupcakes

Wie kent het niet? De klassieke smaak van citroen en maanzaad, samen vormen ze een dynamisch duo. Het recept wat ik vandaag met jullie deel is een elegant recept voor cupcakes in citroen maanzaad stijl. op de bovenkant zit geroosterde amandelschaafsel, wat voor een interessante textuur zorgt. De vulling is zoet en een tikkeltje fris door de roomkaas, en wat deze cakejes éxtra zomer-achtig maakt is de zonnebloemolie. De zonnebloemolie zorgt voor een heel licht, kruimelig cakeje. Precies wat je wil op een warme dag bij een glaasje koude spa rood.

Voor wie zich echt helemaal wil uitleven met deze combinatie heb ik hier nog wat leuke ideetjes op een rijtje:

  • Merengue met maanzaad en lemoncurd vulling
  • Griekse yoghurt ijsjes met citroen, honing en maanzaad
  • Scones bespikkeld met maanzaad en belegd met slagroom en citroen marmelade
  • Cheesecake met citroen vulling en maanzaad in de bodem
  • Maak een recept van deze notenballetjes en doe daar een beetje maanzaad en citroenrasp doorheen. De smaak komt goed tot zijn recht met cashewnoten

Goed, genoeg gewatertand, het is tijd om aan de slag te gaan!

Nodig voor 6 flinke cakejes

  • 80 g bloem
  • 80 g suiker
  • 80 g zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl maanzaad
  • Rasp van ½ citroen
  • Mespuntje zout
  • Geschaafde amandelen voor de afwerking
  • Poedersuiker ter garnering

Roomkaas glazuur

  • 80 g roomkaas
  • 50 g poedersuiker

Bereiding:

  1.  Bekleed een muffinblik met 6 papieren vormpjes en verwarm de oven op 180 °c.
  2. Pak twee kommen, één voor de droge ingrediënten en één voor de natte ingrediënten. Voor het droge mengsel meng je bloem, bakpoeder, maanzaad en zout in kom nummer 1. 
  3. In kom nummer twee klop je eerst de eieren en de suiker luchtig. Dit hoeft niet lang te duren, als de suiker is opgelost is het prima. Dan mag de zonnebloemolie en citroenrasp erbij. Als alles goed gemixt is mogen de droge ingrediënten erbij. Spatel de boel goed door, maar niet té goed. Glutenvorming willen we zo veel mogelijk voorkomen.
  4. Verdeel het beslag over de 6 vormpjes en bestrooi met amandelschaafsel. Bak deze cakejes voor 25 minuten en laat helemaal afkoelen voor je ze versierd. Ondertussen kunnen we het glazuur maken.
  5. Roer de roomkaas los en doe beetje bij beetje de poedersuiker erbij. Zo simpel is het.
  6. Waneer de cakejes koel zijn zaag je (voorzichtig!) de bovenkant van de cakejes, het gaat er om dat je zo een soort dekseltje maakt. 
  7. Lepel wat van het glazuur tussen de cakejes, zorg er voor dat het niet te dik bij de rand is, anders word het lastig eten. Dekseltjes er op en bestrooi met wat poedersuiker voor de mooi.

Smakelijk eten!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: